Maukas ruoka kruunaa juhlan

Läsa våra tips om hur man kan hitta bästa meneyr för fester.

Planeringen av festmat börjar med att fastställa en budget. ”Festbudgeten ger en tydlig ram för planeringen och själva arrangemangen”, säger Mika Pesonen, köksmästare på Fazer Food Services. Genom en diskussion med kunden klargörs önskemålen och målen med festen för båda parterna.

Fazers festcatering arrangerar förstklassiga festevenemang för privat- och företagskunder. ”Festens natur, lokalerna och antalet gäster inverkar på matserveringen. Bufféer komponerade av kalla rätter är populära, men vid mer högtidliga och festliga evenemang är det fortfarande vanligast med bordsservering och en meny bestående av flera rätter”, säger Pesonen. Umgänget med gästerna är en del av festen och bidrar till feststämningen. Många kunder uppskattar servering av små rätter som man kan äta stående och med en hand. Då är det lätt för gästerna att mingla och umgås under måltiden. 

Att det allmänna intresset för mat har ökat är något som cateringföretagen tydligt märker av. ”Kunderna är kvalitetsmedvetna och funderar på frågor som hållbar utveckling. De är mycket medvetna om mattrenderna och det påverkar också festcateringen”, säger Pesonen. Menyplaneringen kan utgå till exempel från matkulturen i ett visst land eller en viss världsdel eller från sättet att servera mat, till exempel Street Food. Rena, tydliga smaker och nordiska råvaror är populära trender även inom festcatering. Rätter med extra mycket grönt och där köttet endast har en biroll blir också allt mer populära. Vilda råvaror är också en stigande trend. Vilda råvaror används både som ingredienser och dekorationer. ”Det viktigaste är dock att alla gäster hittar något de gillar på festbordet”, säger Pesonen.

Festmåltiden fulländas av en dryck som balanserar matens smak

”Det är viktigt att servera drycker som passar till evenemanget. Det är svårt att välja viner till bufféer eftersom det finns mat med så många olika smaker. En bra tumregel är att välja dryck efter pris och försöka att välja en allsidig dryck som passar till många rätter. Ju ledigare evenemang, desto ledigare drycker. Till Street Food passar öl utmärkt”, säger Pesonen. Efterfrågan på alkoholfria drycker som festdryck ökar i jämn takt. ”Traditionell Pommac är inte längre det enda alkoholfria alternativet. Det finns många bra alternativ på marknaden och själv gillar jag alkoholfria och välsmakande mousserande bladdrycker. För evenemang med bordsservering är det bra att ta hjälp av en expert vid valet av dryck”, säger Pesonen.

När festvärdarna överlåter arrangemangen till en expert kan de själva förbereda sig och njuta av sin fest

Att välja catering är alltid ett bra alternativ när man planerar en fest. ”Det blir mindre stress och detaljer, och även städningen efteråt är cateringföretagets arbete”, säger Pesonen. Cateringtjänsten flyttar vid behov till festplatsen. Festen kan arrangeras i en festlokal eller i kundens egna lokaler. Borddukar, kärl och till och med matbord kan vid behov tas med till festplatsen. ”Vi har ordnat fester i tält, på museer och på många andra speciella platser”, säger Pesonen. Det blir allt vanligare att kockarna finns ute i festlokalen. ”Kockarnas plats är inte längre enbart i köket, utan det är inte ovanligt att de befinner sig i själva festlokalen. Gästerna kan följa med i kockarnas arbete och diskutera maten med kockarna själva”, säger Pesonen. Privatpersoner kan göra hushållsavdrag för cateringtjänster, vilket är ytterligare en sak som talar för att låta ett cateringföretag sköta festarrangemangen.