”Hovmästaren är ett festarrangemangsproffs vars uppgift är att dra upp linjerna för festen.”

Hovmästaren är en mångkunnig kundservicemedarbetare som säkerställer att festen förlöper smidigt och att alla festarrangemang görs på överenskommet sätt. ”Hovmästaren är ett festarrangemangsproffs vars uppgift är att dra upp linjerna för festen”, säger Jyrki Kemppainen, hovmästare på restaurang Kadetti. 

Festplaneringen börjar med att skissa upp budgetramarna tillsammans med kunden. ”På så sätt kan man undvika överraskningar och båda parterna får en tydlig bild av vilken typ av fest budgetmedlen medger”, säger Kemppainen. Planeringen fortsätter med att fastställa datum, tidpunkt och servering. God mat är en viktig del av festen, och stor vikt läggs därför vid festmenyn. En buffé passar utmärkt för ett stort antal gäster. Genom att ha flera serveringspunkter på buffébordet går det snabbare för gästerna att förse sig och serveringen löper smidigt. ”Bordsservering passar särskilt vid festligare evenemang och är en upplevelse i sig. Det är en elegant serveringsform, som visserligen kräver mer personalresurser än en buffé”, säger Kemppainen.

En proffsig festarrangör klarar av även mer krävande festarrangemang

”Kunden kan lita på att hovmästaren tar totalansvaret för festen och värdarna kan koncentrera sig på festen och gästerna”, säger Kemppainen. En kunnig hovmästare ser till att dukningen är vacker och väljer eleganta servetter och lämpliga bordsdekorationer, till exempel blomsterarrangemang och levande ljus. ”Kunden har alltid möjlighet att besöka festlokalen i förväg. På så sätt får festvärdarna känna av atmosfären, se inredningen och vilka mångsidiga möjligheter festlokalen har att erbjuda”, säger Kemppainen.

I restaurang Kadetti ordnas ofta högklassiga företagsevenemang och familjefester. ”Vi ordnar många fester med matservering, men kaffeservering är också en mycket populär serveringsform. Gemensamt för dessa båda är bubbel som välkomstdrink i början av evenemanget, en trend som har kommit för att stanna. Anmärkningsvärt är också att urvalet av alkoholfria mousserande drycker har blivit större och att många önskar att även sådana ska serveras. Skålandet har blivit ett eget programnummer som uppskattas av alla”, säger Kemppainen.

”Hovmästaryrket är ett kall. Jag känner mig priviligierad att få vara med vid kundernas feststunder. Ett lyckat evenemang är en hederssak för mig och hela personalen. Det mest inspirerande med detta jobb är att man får dela festglädjen med kunderna”, säger Kemppainen. Djungeltelegrafen fungerar utmärkt när det gäller välarrangerade och lyckade evenemang. Och Kemppainen önskar naturligtvis att den ska bära långt.