Vuoden 2019 kasvavia ruokatrendejä ovat vaihtoehtoiset proteiinit, itämainen viisaus, värikkäät latet, papuleivonnaise sekä näyttävät esillepanot ja yllätykselliset annokset.

salaatti_luomusoija_860x390.jpg

Uutta proteiinia

Vuoden 2018 hitti olivat kulhot. Buddha-kulhot, poke-kulhot, acai-kulhot, smoothie-kulhot – kaiken maailman kulhot! Samana vuonna Instagram villiintyi kasvisruokakuvista. Ensi vuonna saamme todennäköisesti ihastella annoksia, joiden proteiini on peräisin lupiinin, herneiden ja soijan kaltaisista kasveista tai joissa on käytetty lihatonta "lihaa".

FFFI_appelsiini_porkkana_kurkuma_shotti_860x390.jpg

Itämaista viisautta

2019 ruokaintoilijat innostuvat ikivanhasta intialaisesta terveysfilosofiasta, ayurvedasta. Ayurveda-ruokavaliossa suhtautuminen ruokaan on holistista, ja tavoitteena on valita omaa kehotyyppiä ravitsevia ruokia. Moni on jo vakuuttunut kullankeltaisesta kurkumajuuresta, kurkumamaidon tärkeästä ainesosasta. Vuonna 2019 uppoudutaan tähän ruokafilosofiaan syvemmin, ja jotkut varmasti vaihtavat oliiviöljyn ja voin tilalle gheen, eli kirkastetun voin, jossa vesi on haihdutettu maitorasvasta siten, ettei lopputulos sisällä laktoosia.

Fazer_kurkumalatte_860x390.jpg

Värikkäitä latteja

Juomme edelleen erilaisia latteja, jotka on valmistettu ilman kahvipapuja. Runsaasti klorofylliä sisältävästä japanilaisesta vihreästä teestä valmistettava matcha-latte säilyttää suosionsa. Jatkossa saamme myös siemailla punaista punajuurilattea tai violettia ube-lattea, joka saa värinsä violetinvärisestä ubesta eli isojamssista. Miltä kuulostaisi sininen smurffi-latte, joka sisältää sinistä spirulinaa, tai aktiivihiilestä valmistettava musta latte?

Fazer_pavut_860x390.jpg

Papua pullaan

Linssit, kikherneet ja pavut ovat maukkaita pataruoissa ja 2019 alkaen myös leivonnaisissa. Niiden avulla
kakkuihin, leipiin, sämpylöihin ja pulliin saadaan helposti enemmän proteiinia. Pavut ovat luonnostaan makeita, joten sokeria ei juurikaan tarvita.

Fazer_Glitter_mokkapala_860x390.jpg

Glitteriä ja glamouria

Vaikka ruoan terveellisyys ja kestävyys ovat meille tärkeitä, emme unohda pieniä hemmotteluhetkiä. Vuonna 2019 luvassa on entistä enemmän näyttäviä esillepanoja ja yllätyksellisiä annoksia. Miltä kuulostaa esimerkiksi syötävä kulta, liekehtivä ruoka-annos, kristallipallolta näyttävä frappuccino, kimallecappucino tai täytetty munavohveli kaikilla lisukkeilla?

 

lähde: Fazer Food Services - Tulevaisuuden ruokatrendit 2019 -raportti