Maukas ruoka kruunaa juhlan

Ruoan merkitys juhlatilaisuuksissa on yhä tärkeämpi. Onnistunut menuvalinta kruunaa kokonaisuuden. Lue alta keittömestarin vinkit onnistuneen menun valintaan.

Juhlaruokien suunnittelutyö alkaa budjetin päättämisestä. ”Juhlabudjetista saadaan selkeä raami suunnittelulle ja toteutukselle”, toteaa keittiömestari Mika Pesonen Fazer Food Servicesiltä. Keskustelu asiakkaan kanssa selkeyttää juhlatoiveet ja -tavoitteet molemmille osapuolille.

Ruoan rooli juhlatilaisuudessa on yhä tärkeämpi

Fazerin juhlapalvelut järjestävät tasokkaita juhlatilaisuuksia yksityis- ja yritysasiakkaille. ”Juhlan luonne, tilat ja vieraiden määrä vaikuttavat ruokatarjoiluun. Kylmistä ruoista koottu vapaamuotoinen buffet-tarjoilu on suosittu, mutta arvokkaammissa ja juhlavammissa tilaisuuksissa istutaan edelleen pöydissä ja nautitaan lautastarjoilusta ja useamman ruokalajin menusta”, Pesonen lisää. Seurustelu vieraiden kanssa on osa juhlaa ja vaikuttaa juhlan tunnelmaan. Monet asiakkaat arvostavat tarjoilussa pikkuruokia, joita voi syödä seisten ja yhdellä kädellä syöden. Silloin vieraiden on helppo siirtyä seurueesta toiseen ja seurustella ruokailun yhteydessä. 

Ruokaharrastuksen lisääntyminen näkyy myös juhlaruoan valmistajan työssä. ”Asiakkaat ovat laatutietoisia ja miettivät kestävää kehitystä. He ovat hyvin perillä ruokatrendeistä, ja se vaikuttaa myös juhlaruokatarjoiluihin”, Pesonen jatkaa. Menusuunnittelu voi lähteä liikkeelle vaikkapa tietyn maan tai maanosan ruokakulttuurista tai tavasta tarjota ruokaa, kuten USA:n Street Foodista. Puhtaat, selkeät maut ja pohjoismaisuus näkyvät ja maistuvat vahvasti myös juhlaruoassa. Kasvispainotteiset ruoat, joissa liha on sivuroolissa, ovat entistä suositumpia. Myös villiruoka on nousussa. Villiruokaa käytetään niin raaka-aineena kuin koristeluissakin. ”Tärkeintä kuitenkin on, että kaikki vieraat löytävät juhlapöydässä itselleen sopivaa syötävää”, Pesonen tarkentaa.

Juhlaruoan kruunaa aterian makua tukeva juoma

”On tärkeää, että tilaisuus ja juoma kohtaavat. Buffet-tarjoiluun on haastavaa valita viinejä, koska ruoissa on paljon eri makuja. Hyvä ohjenuora on, että tekee juomavalinnan hinnan mukaan ja yrittää valita monelle ruoalle sopivan yleispätevän juoman. Mitä rennompi tilaisuus, sitä rennommat juomat. Street Foodin seuraksi sopii olut erinomaisesti”, Pesonen kertoo. Alkoholittomien juomien kysyntä juhlajuomana lisääntyy tasaisesti. ”Perinteinen Pommac ei ole enää ainoa alkoholiton vaihtoehto. Markkinoilla on monia hyviä vaihtoehtoja, ja itse suosin alkoholittomia ja maukkaita lehtikuohujuomia. Lautastarjoiluun juomaa valittaessa kannattaa käyttää hyväksi ammattilaisen asiantuntemusta”, Pesonen ohjeistaa.

Ammattilaisten käsiin jätetty tilaisuus vapauttaa juhlaisännät valmistautumaan ja nauttimaan omasta juhlastaan

Catering-palvelun valinta on aina hyvä vaihtoehto juhlaa suunnitellessa. ”Stressi ja säätäminen vähenevät, ja loppusiivoukseen voi huoletta jättää catering-järjestäjän huoleksi”, Pesonen muistuttaa. Catering-palvelu siirtyy tarvittaessa sinne, missä juhlatilaisuus pidetään. Juhlat voi järjestää juhlatilassa tai asiakkaan omissa tiloissa. Pöytäliinat, astiastot ja jopa ruokapöydät tuodaan tarvittaessa paikalle. ”Juhlateltat, museot ja monet muut erikoiset juhlapaikat ovat tulleet tutuksi”, Pesonen muistelee. Kokit näkyvät entistä enemmän juhlatilan puolella. ”Kokkien ammattitaito ei jää enää keittiöön, vaan levittäytyy myös salin puolella. Vieraat voivat seurata kokin työskentelyä ja keskustella nauttimastaan ruoasta suoraan kokin kanssa”, Pesonen kertoo tyytyväisenä. Ammattilaisen valintaa juhlajärjestäjäksi puoltaa myös se, että yksityishenkilöt saavat kotitalousvähennystä catering-palveluista.