Kokoustarjoilun uudet tuulet

”Hälsa är i dag den viktigaste faktorn vid mötesservering.” Titta våra tips för bra mötesservering.

”Uppfriskande pauser som är vältajmade och anpassade till mötesagendan håller gästerna pigga hela dagen. Det är till fördel för mötesarrangören att deltagarna är aktiva och arbetet effektivt under hela mötesdagen”, säger Arttu Laakso, köksmästare på restaurang Taidetehdas Vitriini. Förmågan att ta in ny information, koncentrationsförmågan och kreativiteten sjunker drastiskt redan efter ett par timmar i möte utan avbrott.

Mötesgästerna kan välja servering bland färdiga mötespaket eller själva planera en lämplig servering för sitt evenemang. ”Ett heldagsmöte kan gärna inledas med en lätt frukost. Mot eftermiddagen passar det bra att servera någonting lite stadigare”, säger Laakso. ”En stor bulle tidigt på morgonen kan göra mötesgästerna trötta”, säger Laakso. 

Wienerbröd och piroger serveras alltjämt vid möten, även om allt fler väljer lättare och mer hälsosamma alternativ. ”Hälsa är i dag den viktigaste faktorn vid mötesservering”, säger Laakso. ”Små, färdiga portioner som är lätta att äta och serverade till exempel i glas är populära och väcker intresse. Även råtårtor, bär och fräscha smoothies är populära. Allt fler dricker te, men användning av te som råvara till exempel i olika bakverk är också en stigande trend”, säger Laakso. ”Den starkaste trenden av alla är att gästerna vill stå under pauserna. Stillasittande som ett hot mot folkhälsan verkar vara ämnet på allas läppar. Mötesgästerna vill stå och röra på benen under pauserna och mötesserveringen utvecklas i riktning mot att maten ska kunna avnjutas även stående.”

Nytt inom mötesservering är att det ska finnas en historia bakom maten

Att ta hänsyn till de vanligaste dieterna, erbjuda lättare alternativ samt god smak och snyggt upplägg är enligt Laakso redan självklarheter vid menyplanering. ”Vi kan till exempel informera gästerna om Power Food eller att salladen innehåller quinoa, som har varit inkafolkets viktigaste odlingsväxt i Anderna”, förklarar Laakso. Servitören presenterar mötesmenyn och berättar om nya, spännande mat- och smakkombinationer, till exempel vår smoothie med avokado och grönkål. ”Utöver maten är historierna bakom maten ofta en upplevelse för gästerna”, säger Laakso.

En mötesdag med komplett servering skulle Laakso börja med en Husets frukost. Till lunch skulle Laakso servera en fräsch salladsbuffé som ger gästerna energi och håller tröttheten borta. Under dagen skulle det också vara bra att servera något smått så att arbetseffektiviteten hålls på en stabil och hög nivå”, säger Laakso. ”Jag tycker att mötesdagen ska avslutas med någonting positivt, oavsett hur tufft mötet än har varit. En liten överraskning som avslutning på mötet kan vara till exempel ett glas alkoholfri mousserande bladdryck och en läcker macaron. Ett minnesvärt mötesavslut är till exempel en halvtimme lång vin- eller chokladtasting där gästerna får smaka och lära sig några grundläggande saker om kombination av smakpar”, säger Laakso. Vad mötet har handlat om kanske faller i glömska med tiden, men mötesplatsen och ett minnesvärt avslut på mötesdagen kan bli något som gästerna minns länge.